Online Library TheLib.net » A rovarok környezete és viselkedése
cover of the book A rovarok környezete és viselkedése

Ebook: A rovarok környezete és viselkedése

00
15.02.2024
0
0
„Ez alatt a hosszú, közel negyven éves időszak alatt ezekről a fontos kérdésekről, amelyeknek egyik első úttörője én voltam, számos munka terjedt el, vált ismertté, de tudomásom szerint egyetlen tény sem rendítette meg, legalábbis lényegi következtetéseiben nem, az ösztönökre vonatkozó megfigyeléseim maradandóságát.
Különösen a transzformizmusnak, amely a rovarok számos életmegnyilvánulását az értelemmel vélte megmagyarázni, erre vonatkozó tételei egyáltalán nem nyertek bebizonyítást.
Tehát ugyanazzal a tántoríthatatlan meggyőződéssel tartom fenn eszméimet, mint amellyel szüntelenül fenntartottam és védelmembe vettem őket." – írja a végleges kiadás előszavában.
[...]
"A jószerencse ekkor egy nagyműveltségű látogatóval tisztelt meg, aki bölcseleti elmélkedésbe fogott. Átadtam neki helyemet a berendezés előtt, ahol a káposztalepke-gyilkos tevékenykedett. Egy jó óráig nézte a látnivalókat kezében a nagyítóval, csak nézte, nézte, követte a petéjét lerakó nőstényt, amint egyik petéről a másikra ment, ahogy választott, ahogy fitogtatta vékony lándzsáját, és egyik után a másikba döfte, megismételve a már megszúrt petéken is. Végül letette a nagyítót, elgondolkodott, kissé zavarban volt, és úgy vélekedett, hogy soha nem találkozott még ilyen nyilvánvaló módon az élet bölcs kioltásával, mint ezeknél a hüvelyknyi üvegcsőben lévő apróságoknál."
Download the book A rovarok környezete és viselkedése for free or read online
Read Download

Continue reading on any device:
QR code
Last viewed books
Related books
Comments (0)
reload, if the code cannot be seen