Online Library TheLib.net » Narodni učitelj
cover of the book Narodni učitelj

Ebook: Narodni učitelj

Author: Vasa Pelagić

00
15.02.2024
0
0
НАРОДНИ УЧИТЕЉ »... стављамо у аманет пријатељима... да ово дело... прештампају у допуњеном и поправљеном издању, које треба да буде удешено према развитку науке и животним потребама народним...« В. ПЕЛАГИЋ.

СЛОБОДА БЕОГРАД 1974

Предговор-и Реч о првом издању у ослобођеној домовини За живота Васе Пелагића штампана су четири издања његовог »Народног учитеља«. Пето издање припремао је на робији у Пожаревцу, али није дочекао да буде штампано. Издавач Божа Савић је, како пише у објашњењу, сам неке одељке прерадио. Желећи да до савремених читалаца допре што верније пренета мисао, идеје и дух Васе Пелагића, одлучили смо да ново издање Пелагићевог народног учитеља приредимо према изворнијем тексту, према оригиналу. Зато смо фотокопирали Четврто издање из 1893. године и према њему, као комплетнијем, иако ужем, приредили за штампу Пелагаћево дело држећи се духа његовог. Васа Пелагић пише: »Пошто је овај »Народни учитељ« постао најомиљенија, најраспрострањенија и најпопуларнија књига у Српству, то стављамо у аманет пријатељима народним и нашим - да ово дело бар сваке пете године прештампавају у допуњеном и поправљеном издању, које треба да буде удешено према развитку науке и животним потребама народним... то желим зато, што изјаве народне сведоче, да је ова књига постала прави благодатник и свагдашњи најкориснији и најстварнији учитељ народу, породици, омладини и појединцу.« Пишући предговор Петом издању Пелагић изјављује: »... Ја сам већ јако оронуо здрављем. Није ни шала, пола мог века провео сам по тамницама, а и данас се налазим у Пожаревачком казненом заводу. Ако доживим да видим ово пето издање одштампано радоваћу се много, а ако не доживим, оставићу га у аманет мојим пријатељима, да га они издаду. У то име поздрављам моје старе познанике и пријатеље, желећи да се користе овом књигом, те да јој увек сачувају ону љубав, којом су је пресретали. В. Пелагић Пожаревац, Казнени завод 26. априла 1898. године

Ова књига је прва и једина штампана у ослобођеној Домовини за коју је Пелагић дао најбоље године свог стваралаштва, за коју није жалио ни свој живот. Прошло је 130 година од Пелагићевог рођења, а 70 година од његове смрти. Може се рећи да скоро и нема људи који памте живог овог великог просветитеља. Али, дело његово је широко познато. А најпознатији је његов Народни учитељ. Генерације наших људи живеле су и радиле ПО ПЕЛАГИЋУ, како се то некада говорило. Пелагићев Народни учитељ био је једна од ретко поштованих књига. У кућама варошким и сеоским на посебном месту чувана је ова књига као каква светиња. Био је обичај међу сеоским домаћинима да ову драгоцену књигу чувају у белом ланеном убрусу и тако је износе на трпезу и читају кад год затреба и кад је имало времена за читање... Ове године дошло је време јубиларних прослава посвећених животу, раду и борби ове истакнуте личности наше прошлости. Његово родно место Горњи Жабари сада носи име Пелагићево. У њему се подиже спомен - школа, библиотека и меморијални музеј. Придружујући се овим прославама издавачи »Народна књига« и »Слобода« прихватиле су иницијативу да се за савремене читаоце приреди Пелагићев Народни учитељ.
Download the book Narodni učitelj for free or read online
Read Download
Continue reading on any device:
QR code
Last viewed books
Related books
Comments (0)
reload, if the code cannot be seen