Online Library TheLib.net » Моје успомене Moje uspomene
cover of the book Моје успомене Moje uspomene

Ebook: Моје успомене Moje uspomene

00
13.02.2024
0
0
Војвода Живојин Мишић је, накрају блиставе војничке каријере, почео да пише своје успомене у Паризу, на болесничкој постељи. Намера му је била да опише сбој животни пут од чобанина у ваљевском селу Струганику, испод Маљена и Сувобора, до команданта српске 1. армије у великој колубарској бици и начелника штаба Врховне команде за време савезничке солунске офанзиве 1918. године, којом је започео дефинититван слом Централних сила.
Задатак који је себи поставио већ озбиљно оболели и изнемогли војвода није био ни мало лак, јер је његов животни пут доиста био „дуга и тешка борба“. Више од четрдесет го

дина провео је војничком мундиру и учествовао у шест ратова, узижући се постепено од најнижег до највишег положаја у сроској војсци, од чина наредника до прослављеног војводе, чије је име ушло у уџбенике ратне историје држава скоро на свим континентима. За све то време задржао необичну скромност и лик правог народног војсковође, чак и онда када је постао легенда не само у Србији, већ и далеко ван њених граница.
др Саво Скоко
Download the book Моје успомене Moje uspomene for free or read online
Read Download
Continue reading on any device:
QR code
Last viewed books
Related books
Comments (0)
reload, if the code cannot be seen